Kongsberg-knekken var den legendariske hoppstilen som ble utviklet av Kongsberg-hopperne med Birger Ruud i spissen da de i 30 og 40-årene var uovervinnelige i verdens hoppbakker.

Vi synes navnet passer for et veteranløp, som kan sette kjøretøyene på noen små prøvelser.

19. August i år 2000 var en merkedag for Kongsberg Automobilselskap. På denne strålende augustdagen arrangerte KAS sitt første virkelige veteranløp. Løpskommiteen med Frank Saasen og Bjørn Sand i spissen sto for et vellykket arrangement som samlet 100 deltakere. Løpet gikk langs gamle veier fra Kongsberg, via gruvene i Saggrenda, Heistadmoen, Labro-museet og Grosvoldkroken til Fiskum og tilbake på Gamleveien.

 

Se tidligere artikler om Kongsbergknekken:

 

Kongsbergknekken 2022

Ble ikke arrangert på grunn av Covid

 

Kongsbergknekken 2021

KongsbergKnekken 2021 går lørdag 14. august. Start fra Kirketorget kl. 11.00. Det er påmelding ved start og startkontingen kr. 300. Kongsbergknekken er for veterankjøretøyer opp til 1991. Motorsykler og tyngere kjøretøy er velkommen. NB Alle kjøretøyer må være registrert. (Ikke prøveskilt)

Velkommen til ett flott løp i naturskjønne omgivelser!

 

Kongsbergknekken 2020

 

Kongsbergknekken 2019

KongsbergKnekken 2019 går lørdag 10. august. Start fra Kirketorget kl. 11.00. Det er påmelding ved start og startkontingen kr. 300. Kongsbergknekken er for veterankjøretøyer opp til 1989. Motorsykler og tyngere kjøretøy er velkommen. NB Alle kjøretøyer må være registrert. (Ikke prøveskilt)

Velkommen til ett flott løp i naturskjønne omgivelser!

På tross av noe ustadig vær var det 77 som stilte til start. I vekslende vær kjørte deltagerne innom 5 poster av forskjellig karakter. Mange blide fjes å se langs løypa.

Innkomst på Kirketorget i ett øspøsende regnvær, men flere holdt ut og overvar premieutdelingen.

 

Kongsbergknekken 2018

KongsbergKnekken går lørdag 11. august. Start fra Kirketorget kl. 11.00. Det er påmelding ved start og startkontingen kr. 300. Kongsbergknekken er for veterankjøretøyer opp til 1988. motorsykler og tyngere kjøretøy ervelkommen. NB Alle kjøretøyer må være registrert. (Ikke prøveskilt)

Velkommen til ett flott løp i naturskjønne omgivelser!

Vi har Vipps: 140093.

I år går turen fra kirketorget ned Bussedalen, ut i Haspetjerndalen bort til Numedalsveien. Vi møter første post på «Vekta» ved Stengelsrud. Neste post blir på «Den grønne flekken»  sør for Svene. Så går turen på vestsida , over Torsjebrua, ta til høyre inn på rv 40 ned til Lampeland Hotel for post nr 3. Videre ned til Svene, ta til venstre mot Kongsberg og så til venstre igjen opp til Lurdalen for post nr 4. Så går freden videre ned til jernbanestasjonen for 5. og siste post. Deretter går turen gjennom byen tilbake til kirketorget

 

Kongsbergknekken 2017

Styret i KAS, i samråd med medlemmene, har besluttet å ikke arrangere KongsbergKnekken 2017. Begrunnelsen bak avgjørelsen er at Norgesløpet 2017 krever store resusser av medlemmene og at det derfor var stor enighet om at ett løp i 2017 var nok. Vi beklager dette ovenfor våre trofaste løpsdeltakere, men håper å se dere på KongsbergKnekken2018

 

Kongsbergknekken 2016

 

Kongsbergknekken 2015

Kongsbergknekken 2015 ble arrangert for 16. gang den 8. august i et strålende vær. Av 190 kjøretøyer som stilte til start gjennomførte 189 løpet som i år krysset grensene både til Øvre Eiker og Flesberg Kommune. Løpet startet fra Kirketorget, som var fylt til trengsel av skinnende veteranbiler (og motorsykler).

Løypa var 62,5 km lang, hadde 5 poster og er gjengitt nedenfor. (trykk på bildet for å se fler detaljer)

 

Kongsbergknekken 2014

Ble arrangert lørdag 9. august med ny deltakerrekord. 157 kjøretøyer stilte til start på Kirketorget.

Ruta gikk ned Klokkarbakken, gjennom flerbrukskrysset ut Gomsrudveien til Labro, ned i Lysmyra, opp til Heistadmoen, Ljøterudveien, Sagvoldveien, Kløvstadhagen og til Berg skole. Deretter gikk turen til Skogskolen i Saggrenda videre langs Bergmannsveien til Funkelia og tilbake til Kirkrtorget for målgang.

Løpet ble gjennomført uten uhell eller andre problemer, været var også på vår side, tross dårlige meldinger tidligere i uka.

Vi vil takke alle som bidro med rigging, posttjeneste vakt, gjennomføring og rydding på kirketorget og  en spesielt takk til damene i kiosken og i sekretariatet.

Takk også til alle som kjørte. Vinneren heter Per Olav Bergerud. Link til hele resultatlisten følger direkte under bildene nedenfor.

 

Kongsbergknekken 2013

 Den 14. KongsbergKnekken ble arrangert lørdag 10. august. Kirketorget viste seg i år som i fjor veldig godt egnet for start og innkomst.

Løpet gikk i år via første post ved Høens garasje på Sandsværveien, med mulighet til å beskue en omfattende samling av veteranbiler og en rekke andre gjenstander.

Deretter fortsatte turen til Kongsberg Videregående skole i Saggrenda (ved inngangen til sølvgruvene), via Heistadmoen til Efteløt bru og deretter tilbake til Kongsberg på østsida av Lågen. Til sammen 52 km med 6 poster. Oppgavene bestod i praktiske øvelser, som å kaste på stikka, identifikasjon av forkortelser og sanger basert på deler av teksten og beregning av lengder. Skillespørsmålet var å gjette vekta på innholdet i en flaske.

142 ekvipasjer deltok, med 29 barn, som fikk egne oppgaver.

 

KongsbergKnekken 2011

Den 12. KongsbergKnekken ble arrangert lørdag 13. august. Etter en variabel sommer med like variable værmeldinger opprant lørdagen med sol, om enn litt kaldt.

100 ekvipasjer stilte til start og fullførte.

Blant deltakerne var Kongsberg Brannvesen med 2 biler, den gamle Diamond T fra 1935 og en Mercedes fra 1976 som er i operativ bruk. Dessuten stilte byens ordfører, Vidar Lande i sin Opel Rally Kadett fra 1979.

Løpet gikk i år opp Numedal på Rv40 til Lampeland. Deretter ned Bevergrenda og ut til Labro. Retur via Steglet til Magasinparken. Til sammen 61,7 km med 5 poster.

 

KongsbergKnekken 2010

Den 11. KongsbergKnekken ble arrangert lørdag den 14. august. Igjen var værgudene på vår side og 114 ekvipasjer dukket opp, deriblant en britisk bil: Triking-78. Start og innkomstvar som før lagt til Magasinparken ved Nybrufossen, i sentrum av byen. Løypa gikk til Kongsberg Skisenter, Saggrenda, Heistadmoen, Åssidevegen, Darbu og Gamlevegen tilbake til Kongsberg. Til sammen ca 50 km. i løpet var innlagt 5 poster med spørsmål og ferdigheter innen ulike områder. For de minste var det også laget oppgaver.

Deltakelsen i løpet har gjennom årene variert rundt 100 ekvipasjer, med tydelig værpåvirkning.

 

KongsbergKnekken 2009

Den 10. KongsbergKnekken ble arrangert lørdag 15. august. For andre gang var værgudene ikke på vår side, men allikevel kom det 85 deltakere. Det startet med grått oppholdsvær, et par ekvipasjer startet med kalesjen nede, men etter hvert styrtet regnet ned og «kalesjebilene» kom i mål med taket på plass.

2 motorsykler fra Dovreskogen deltok også i det ufyselige været og kom i mål med respektable resultater. Inge Halvorsen med BSA 600cc 1937 og Henrik Halvorsen med NSU 250cc 1954.

Start og innkomst var som før lagt til Magasinparken ved Nybrufossen, i sentrum av byen. Løypa gikk til Høen`s veteranbilgarasje på Sandsværveien, videre til Labromuseet, over til Berg skole, ned til Volden bru og til Efteløt skole. Hvams-sida tilbake til krematoriet i Gomsrud, videre over Myntbrua forbi Gamlekroa og Nybrua tilbake til Magasinparken. Til sammen ca. 50 km.

I løpet var det lagt inn 5 poster med spørsmål og ferdigheter innen ulike områder. Det var egne oppgaver til de minste.

 

KongsbergKnekken 2008

Den 9. KongsbergKnekken ble arrangert lørdag 16. august. Igjen smilte værgudene til arrangørene og 119 ekvipasjer stilte til start i den ca 70 km lange løypa. Dette er tidenes beste deltakelse.

Start og innkomst var som før lagt til Magasinparken ved Nybrufossen. Løypa gikk opp Bevergrenda til Lampeland, derfra opp til Lyngdal, der Arnt Bakke hadde stilt ut sine gamle traktorer og stasjonærmotorer. Derfra gikk turen ned til Flesberg, over Lågen og tilbake til Kongsberg på «Vestsidevegen» og RV40, med en liten runde på byens vestside.

 

KongsbergKnekken 2007

Den 8. KongsbergKnekken ble arrangert lørdag 12. august. For første gang sviktet værgudene, med gråvær og regnbyger. 62 ekvipasjer stilte til start for å kjøre den ca. 60 km lange løypa. Start og innkomst var som før lagt til Magasinparken. Løypa gikk ut av byen via gamle Eikerveien til Darbu, over Sundhaugen til Fredfoss, Røkkebergbakkene og ned ved flyplassen, Eikersenteret og til Vestfossen, Gamle Kongsbergvei over Fiskum og tilbake til Kongsberg via Grosvoldkroken.

Det var innlagt 5 poster med spørsmål og ferdigheter av ulike slag. For de minste var det en rebus og noen praktiske øvelser.

 

KongsbergKnekken 2006

Den 7. KongsbergKnekken ble arrangert lørdag 12. august. Godvær var bestilt, men værgudene kom litt sent på banen. Dagen startet med gråvær, men det bedret seg før løpet startet og gledelig nok stilte 115 ekvipasjer til start. Det er ikke bare været som bestemmer.

Start og innkomst var som før lagt til Magasinparken og løypa som var ca 50 km lang gikk via Labro, Grosvoldkroken, Krekling, Åssidevegen, Fossesholm, Darbu, Gamle Eikervei tilbake til Magasinparken. Som tidligere var Esso hovedsponsor, med gratis bensin til deltakerne. Det var lagt inn 5 poster underveis, med spørsmål og ferdigheter innen ulike områder. For de minste var det 15 oppgaver. Premiene var sponset av byens næringsliv.